Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου
Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου
Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου
Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου
Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου
Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου
Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου
Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου
Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου
Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου

Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου

Τιμή €14.00 Έκπτωση

Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ποσότητες μεγαλύτερου μεγέθους μη διστάσετε να μας στείλετε email στο info@vessel.gr

Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Κρίταμου

Παρτίδα: CM2022002B

  Λήψη GCMS

 Λήψη MSDS

   Λήψη TDS

                                     

Κοινή ονομασία: Κρίταμος

Βοτανική ονομασία: Crithmum maritimum

Οικογένεια: Σελινοειδή

Μέθοδος παρασκευής: Ατμοαπόσταξη

Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του αιθερίου ελαίου: Φύλλα και κοτσάνια

Μέθοδος παρασκευής: βιολογική καλλιέργεια

Χώρα προέλευσης: Ελλάδα - Χαλκιδική

Το "μάραθο της θάλασσας", όπως αλλιώς λέγεται ο κρίταμος, είναι εγγενές στις μεσογειακές και δυτικές ακτές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Καναρίων Νήσων, τις νότιες και δυτικές ακτές της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, της Βόρειας Αφρικής και της Μαύρης Θάλασσας

Ιστορικά:

Ο κρίταμος μπορεί να μην είναι μοναδικός στην Ελλάδα, αλλά είναι σταθερά συνδεδεμένος με την ιστορία της. Ανθίζει σε κορυφές βράχων και βρίσκει χρήση στη μαγειρική και την ιατρική από την αρχαιότητα. Ο Έλληνας γιατρός, ο Ιπποκράτης (περίπου 460 - περίπου 370 π.Χ.), γνωστός ως «Πατέρας της Ιατρικής», συνέστησε τον κρίταμο για τις διουρητικές και αποτοξινωτικές του ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης (Έλληνας στρατιώτης, 40-90 μ.Χ.), ο πατέρας της φαρμακολογίας, και ο Πλίνιος ο Γέροντας (23 - 79Δ.Χ.), γνωστός Έλληνας βοτανολόγος, έγραψαν και οι δύο σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητές του.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κρίταμος συναντάται στην ελληνική μυθολογία. Λέγεται ότι ο Προμηθέας έφερε τη φωτιά στη γη κρυμμένη στους μίσχους του "μάραθου της θάλασσας" ή αλλιώς του κρίταμου. Άλλες ιστορίες λένε επίσης ότι το ίδιο φυτό χρησιμοποιήθηκε από την Εκάτη για να προετοιμάσει ένα γεύμα για τον Θησέα πριν από την πάλη του ενάντια στον Μινώταυρο. Ο Θησέας σκότωσε τον ταύρο και η νίκη του αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται στη δύναμη που πήρε από τον κρίταμο. Το "μάραθο της θάλασσας" είναι πράγματι σήμερα ιδιαίτερα αξιολογημένο για τις θρεπτικές του ιδιότητες.

Ακόμα και η επιστημονική του ονομασία – crithmum - προέρχεται από την ελληνική λέξη ‘κριθάρι’ επειδή οι ραβδωτοί σπόροι πιστεύεται ότι μοιάζουν με τους κόκκους του κριθαριού.

Βιοχημική ομάδα: Μονοτερπένια

Βασικά χημικά συστατικά: γ-τερπινένιο, σαβινένιο, β-φελλανδρένιο, λιμονένιο, παρακυμένιο, cis-β-οσιμένιο, θυμολ-μεθυλ-αιθέρας, απιόλη, τερπιν-4-όλη, α-πινένιο, κ.α.

Χρώμα: διαυγές

Σύσταση: λεπτόρευστη

Ένταση αρώματος: μεσαία

Νότα αρώματος: μεσαία

Άρωμα: το αρχικώς γήινο άρωμα ακολουθείται γρήγορα από πιο φρέσκες, πιο πράσινες νότες με έναν υπαινιγμό λεμονιών, πιο δροσερό και ελαφρύτερο καθώς εξαντλείται η ξηρασία

Παραδοσιακές χρήσεις αρωματοθεραπείας:

  • Παραδοσιακά στις θεραπείες αρωματοθεραπείας ο κρίταμος σχετίζεται με τις ακόλουθες θεραπευτικές ιδιότητες: αντιβακτηριακό, αντιοξειδωτικό, πεπτικό, διουρητικό

  • Οι ειδικευμένοι αρωματοθεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αιθέριο έλαιο κρίταμου για κοινές παθήσεις όπως:

  • δερματικές παθήσεις: ανανέωση του δέρματος και ως αντιγηραντική, αντιοξειδωτική ουσία σε κρέμες και μασάζ προσώπου, υπερχρωματισμός (καφέ κηλίδες), για τη βελτίωση του τόνου του δέρματος. Τα αιθέρια έλαια και άλλα εκχυλίσματα κρίταμου είναι επί του παρόντος πολύ δημοφιλή σε καλλυντικά παρασκευάσματα κατά της γήρανσης και κατά της κυτταρίτιδας
  • λεμφικό σύστημα: Ο κρίταμος χρησιμοποιείται στη γαλλική αρωματοθεραπεία ως ενεργειακό αιθέριο έλαιο, ειδικά για την υποστήριξη της υγιούς κυκλοφορίας των υγρών και τη μείωση της κυτταρίτιδας και της κατακράτησης νερού
  • πεπτικό σύστημα : καλή κίνηση του εντέρου, διέγερση της παραγωγής χολής
  • ενδοκρινικό σύστημα : πιστεύεται ότι μπορεί να είναι χρήσιμο ως ρυθμιστής της δραστηριότητας του θυρεοειδούς

  • Πως χρησιμοποιείται:

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας Πως να χρησιμοποιείτε τα Αιθέρια Έλαια με ασφάλεια για περισσότερες πληροφορίες.

  • Για μια κρέμα προσώπου - προσθέστε μαζί με αιθέριο έλαιο λεβάντας και ελίχρυσου σε μια άοσμη κρέμα προσώπου
  • Για ένα λάδι μασάζ κατά της κυτταρίτιδας – αραιώνουμε το αιθέριο έλαιο κρίταμου με λίγο αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ένα φυτικό έλαιο και κάνουμε τοπικό μασάζ στις πληγείσες περιοχές (παρακαλώ θυμηθείτε ότι το αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι φωτοτοξικό!)
  • Για να ενισχύσετε την πέψη και να διευκολύνετε τη δραστηριότητα του εντέρου – αραιώστε μαζί με μια σταγόνα ελαίου μέντας σε φυτικό λάδι και κάνετε μασάζ στην κάτω κοιλιακή χώρα ή σε συγκεκριμένες περιοχές των μυών

Οδηγίες ασφαλείας:

Υπάρχουν λίγες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια αυτού του ελαίου και δεν έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο «Ασφάλεια των αιθέριων ελαίων» του Robert Tisserand και του Rodney Young, 2013. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν σε αυτό το έλαιο μπορούν να οξειδωθούν εύκολα και μερικά από τα συστατικά μπορεί να είναι ερεθιστικά για το ευαίσθητο δέρμα συνιστούμε τα εξής:

  • Αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
  • Να μην χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 7 ετών.
  • Μην το χρησιμοποιείτε σε άτομα που έχουν ιστορικό επιληπτικών κρίσεων (σπασμών)
  • Αραιώστε καλά πριν τη χρήση.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται παλαιό / οξειδωμένο έλαιο.

Επίσης, επισκεφθείτε τη σελίδα μας Πως να χρησιμοποιείτε τα Αιθέρια Έλαια με ασφάλεια για περισσότερες πληροφορίες.

Επιστημονικές έρευνες:

  • Composition and antibacterial activity of the essential oil from Crithmum maritimum (Apiaceae) growing wild in Turkey

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1099-1026(200005/06)15:3%3C186::AID-FFJ889%3E3.0.CO;2-I

  • Antioxidant and antimicrobial activity of Foeniculum vulgare and Crithmum maritimum essential oils.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11199122

  • Sea fennel (Crithmum maritimum L.): phytochemical profile, antioxidative, cholinesterase inhibitory and vasodilatory activity

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052179/

  • Evaluation of the antioxidant activity of essential oils from caper (Capparis spinosa) and sea fennel (Crithmum maritimum) by different methods

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1745-4514.2009.00330.x

Margaret Pawlaczyk-Karlinski MSc. (Hons.), Cert. Ed., M.I.F.A., NHS reg.

Customer Reviews

Based on 6 reviews Write a review