Πως να μυρίζετε τα Αιθέρια Έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ περίπλοκα. Μπορεί να περιλαμβάνουν εκατοντάδες χημικές ενώσεις, που όλες εξατμίζονται με διαφορετική ταχύτητα. Στο άνοιγμα της φιάλης η μύτη σας θα αντιμετωπίσει πρώτα τα πιο πτητικά συστατικά. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αν μυρίζετε τα αιθέρια έλαια απευθείας από τα μπουκάλια ποτέ δεν θα γνωρίσετε καλά τα αρώματά τους. Μπορεί να είναι ακόμη μια συντριπτική - ή μερικές φορές δυσάρεστη - εμπειρία! Λοιπόν, πώς βλέπουμε πέρα ​​από αυτή την πρώτη εντύπωση;

Το να μυρίζετε τα αιθέρια έλαια σαν επαγγελματίας θα σας βοηθήσει να μάθετε τα μυστικά τους - τα βαθύτερα, κρυμμένα στρώματα των αρωμάτων τους. Ας αρχίσουμε λοιπόν!

Προετοιμασία:

  • Πρέπει να είστε σε ένα χώρο που δεν έχει άλλες μυρωδιές και αερίζεται καλά.
  • Μην φοράτε κάποιο άρωμα ή αποσμητικό.
  • Δώστε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας να προετοιμαστεί
  • Να έχετε μαζί σας ένα μικρό τετράδιο
  • Πάντα να χρησιμοποιείτε strips (κομμένα χαρτάκια) που είναι κατάλληλα για να μυρίζετε αιθέρια έλαια!

Διαδικασία βήμα-βήμα:

  1. Διαλέξτε ένα αιθέριο έλαιο και γράψτε το όνομά του στο χαρτάκι.

  1. Προσεκτικά εφαρμόστε 1 σταγόνα από το επιλεγμένο αιθέριο έλαιο στο χαρτάκι και κλείστε τη φιάλη σφιχτά. Κρατήστε το χαρτάκι στην αγκαλιά σας. Περιμένετε μέχρι το άρωμα να φτάσει στη μύτη σας. Εισπνεύστε αργά και βαθιά. Σημειώστε οτιδήποτε έρχεται στο μυαλό σας. Αναγνωρίζετε τη μυρωδιά; Σας θυμίζει τίποτα; Καταγράψτε τις παρατηρήσεις σας.

  1. Ανασηκώστε τη λωρίδα στο μέσο του ύψους του στήθους. Περιμένετε ξανά για να φτάσει το άρωμα στη μύτη σας. Εισπνεύστε αργά και βαθιά. Μπορείτε να παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο άρωμα; Ποια είναι η διάθεσή σας ...; Καταγράψτε τις παρατηρήσεις σας.

  1. Τέλος, φέρτε το χαρτάκι κοντά στη μύτη σας. Εισπνεύστε αργά και βαθειά… Καταγράψτε τις παρατηρήσεις σας.

  1. Επανεξετάστε το χαρτάκι σε κανονικά χρονικά διαστήματα και επαναξιολογήστε το άρωμα μέσω του σταδίου «εξάτμισης». Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τις σημειώσεις κάθε αιθέριου ελαίου.

Tip: Τα αιθέρια έλαια μπορούν να διαλύσουν το βερνίκι των επίπλων και τα πλαστικά. Για να αποφύγετε τα ατυχήματα κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, λυγίστε την άκρη της οσμής με την οποία έχετε χρησιμοποιήσει τα αιθέρια έλαια. Τώρα μπορείτε να τοποθετήσετε το χαρτάκι προς τα κάτω ώστε το έλαιο να μην έρχεται σε επαφή με το τραπέζι.

Ποιες είναι οι σημειώσεις αρωματοποιίας με λίγα λόγια:

Θα παρατηρήσετε ότι κάποια αρώματα διαχέονται πολύ γρήγορα - αυτά αναφέρονται ως «υψηλές νότες». Μετά από λίγη ώρα μερικοί θα βρουν λίγες περισσότερες - αυτές θα είναι οι «μεσαίες νότες». Μόλις αρχίσουν να διαλύονται οι υψηλές και μεσαίες νότες οι «βασικές νότες» θα εμφανιστούν τελικά. Αυτή η περίοδος είναι γνωστή ως η περίοδος «ξεκούρασης».

Χρειάζονται πολλές ώρες για να εξερευνήσετε πραγματικά τα κρυφά βάθη και τα «στρώματα» οποιουδήποτε αιθέριου ελαίου (ή αρώματος). Η υπομονή είναι κρίσιμη!

Tip: Είμαστε σε θέση να μυρίσουμε λίγα αιθέρια έλαια πριν η αίσθηση της όσφρησης μας «εγκαταλείψει». Επαναφέρετέ την στην τάξη με τακτικά διαλείμματα και εισπνοές κόκκων καφέ.Έχει αποτέλεσμα!

Margaret Pawlaczyk-Karlinski MSc. (Hons.), Cert. Ed., M.I.F.A., NHS reg.