Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Μάραθου
Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Μάραθου

Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Μάραθου

Τιμή €7.40 Έκπτωση

Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ποσότητες μεγαλύτερου μεγέθους μη διστάσετε να μας στείλετε email στο info@vessel.gr

Βιολογικό Αιθέριο Έλαιο Ελληνικού Μάραθου

Foeniculum vulgare

Παρτίδα:SF2022001B

  Λήψη GCMS

  Λήψη MSDS

     Λήψη TDS


 

                                   

 

 

Παρτίδα: SF2021001B

Από την απόσταξη του βιολογικού ελληνικού Μάραθου, Foeniculum vulgare.


 

 

Κοινή ονομασία: Μάραθος

 

Λατινική ονομασία:Foeniculum vulgare

 

Οικογένεια:Σελινοειδή

 

Μέθοδος παρασκευής: Ατμοαπόσταξη

 

Μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του αιθερίου ελαίου:Σπασμένοι σπόροι

 

Μέθοδος καλλιέργειας: Βιολογική καλλιέργεια

 

Περιοχή προέλευσης: Κεντρική Μακεδονία

 

Ιστορικά:

 

Στην ελληνική μυθολογία, ο Προμηθέας λέγεται ότι αψήφησε τους θεούς και χρησιμοποίησε έναν γιγαντιαίο μίσχο μάραθου για να μεταφέρει φωτιά κλεμμένη από τον Όλυμπο στον Γη.

 

Το γλυκό μάραθο είναι γηγενές φυτό στις ακτές της Μεσογείου και ήταν γνωστό στους αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους που όλοι το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο, τροφή και εντομοαπωθητικό. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος του έδινε μεγάλη αξία για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι Έλληνες πρώτα αναγνώρισαν την αξία του στο αδυνάτισμα. Επίσης ένα τσάι μάραθου πιστεύεται ότι δίνει δύναμη και θάρρος στους πολεμιστές πριν από τη μάχη.

 

Η ονομασία του, ‘μάραθος’ πιστεύεται ότι προέρχεται από το ρήμα μαραίνω. Οι αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν σπόρους μάραθου για δύναμη και για να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους τους κατά την προπόνηση στους Ολυμπιακούς.

 

 

Βιοχημική ομάδα:αιθέρες

 

Βασικά χημικά συστατικά:trans-ανηθόλη, α-πινένιο, α-φελλανδρένιο, κ.α.

 

Χρώμα: καθαρό, άχρωμα ή απαλό κίτρινο

 

Σύσταση: λεπτόρευστη

 

Ένταση αρώματος: πολύ έντονο

 

Νότα αρώματος: υψηλή-μεσαία

 

Άρωμα: χαρακτηριστικό, θυμίζει γλυκάνισο, γλυκό, ελαφρώς γήινο, πικάντικο, με μερικές φρέσκες φρουτώδεις νότες


Παραδοσιακές χρήσεις αρωματοθεραπείας:

        

  • Παραδοσιακά, στις θεραπείες αρωματοθεραπείας, το γλυκό μάραθο σχετίζεται με τις ακόλουθες θεραπευτικές ιδιότητες: αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, διεγερτικό του πεπτικού συστήματος; τονωτικό, διουρητικό, αποχρεμπτικό, γαλακτογόνο, ηπατο-προστατευτικό, λεμφικό αποσυμφορητικό, οιστρογόνο, σπληνικό, στομαχικό

 

  • Οι ειδικευμένοι αρωματοθεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιούν αιθέριο έλαιο γλυκού μάραθου για κοινά παράπονα όπως:
  • Δερματικές παθήσεις: θαμπό, λιπαρό, ώριμο δέρμα
  • Πεπτικό σύστημα – πεπτική δυσφορία και άλλα πεπτικά προβλήματα
  • Λεμφικό σύστημα –λεμφική συμφόρηση / κατακράτηση υγρών, κυτταρίτιδα
  • Αναπαραγωγικό σύστημα – ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, περιορισμένες περίοδοι και δυσμηνόρροια (επώδυνη εμμηνόρροια), κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών στην εμμηνόπαυση
  • Ουροποιητικό σύστημα– λοιμώξεις του ουροποιητικού
  • Αναπνευστικά προβλήματα - καταρροή
  • Πως χρησιμοποιείται:

 

- Για δυσπεψία - αραιώστε σε ένα λάδι (λάδι φορέα) και κάντε απαλό μασάζ στην κοιλιά σας δεξιόστροφα. Δοκιμάστε να αναμίξετε με την υπέροχη γλυκιά μαντζουράνα ή το γλυκό πορτοκάλι. Μπορεί επίσης να λειτουργεί καλά με μέντα, τζίντζερ, κόλιανδρο ή μαύρο πιπέρι.

-Για κατακράτηση υγρών –αραιώστε σε ένα λάδι (λάδι φορέα) και κάντε απαλό μασάζ στην καρδιά σας. Δοκιμάστε το μείγμα με αιθέριο έλαιο αρκεύθου, γκρέιπφρουτ ή λεμόνι.

- Για πόνο της εμμήνου ρύσεως - αραιώστε σε ένα λάδι (λάδι φορέα) και κάντε μασάζ στην κοιλιά και την περιοχή της μέσης. Δοκιμάστε να το αναμίξετε με φασκόμηλο, γεράνι, λεβάντα ή γλυκιά μαντζουράνα.

Επισκεφθείτε τη σελίδα μας Πως να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια με ασφάλεια για περισσότερες πληροφορίες


Οδηγίες ασφαλείας:


Το γλυκό μάραθο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο βραχυπρόθεσμα και πάντα καλά αραιωμένο.

 

Οι Tisserand και Young συνιστούν προσοχή όταν χρησιμοποιείτε το αιθέριο έλαιο του μάραθου. Το λάδι αντενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την ενδομητρίωση, τους καρκίνους που εξαρτώνται από τα οιστρογόνα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Η χρήση γλυκού μάραθου στα καλλυντικά δεν απαγορεύεται από την ΕΕ, ωστόσο η IFRA συνιστά μέγιστο επίπεδο δερματικής χρήσης 0,2%. Οι Tisserand και Young προτείνουν ένα μέγιστο επίπεδο δερματικής χρήσης της τάξης του 2,5%.

Σας συστήνουμε να διαβάσετε το πλήρες προφίλ των Tisserand και Young. [Robert Tisserand and Rodney Young, 'Essential Oil Safety' (Second Edition. United Kingdom: Churchill Livingstone Elsevier, 2014), 277.]

Επισκεφθείτε τη σελίδα μας Πως να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια με ασφάλεια για περισσότερες πληροφορίες

 

Επιστημονικές έρευνες:

 

  • Hepatoprotective effect of Foeniculum vulgareessential oil

https://www.researchgate.net/profile/Hanefi_Oezbek/publication/10776724_Hepatoprotective_effect_of_Foeniculum_vulgare_essential_oil/links/5a72cebd45851551207657ce/Hepatoprotective-effect-of-Foeniculum-vulgare-essential-oil.pdf

 

  • Foeniculum vulgare Mill: A Review of Its Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Contemporary Application, and Toxicology

                https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4137549/

  • Characteristics of fatty acids and essential oil from sweet fennel ( Foeniculum vulgare Mill. var. dulce) and bitter fennel fruits (F. vulgare Mill. var. vulgare) growing in Turkey

                https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786410801980675